Net zwanger? Google is NOT your friend

Juni 2016

Googlen op allerlei klachten en symptomen als je net zwanger bent: geen goed idee.

In de eerste weken, of eigenlijk de eerste maand of twee, waren mijn vriend en ik de enigen die wisten dat ik zwanger was. En dat wilde ik ook zo. Nog geen kennisgemaakt met de verloskundige, nog geen bevestiging dat alles goed is en er echt een BABY (omg) in mijn buik groeit. Alleen een stuk plastic met twee streepjes (en nog een stuk plastic met twee streepjes, en vooruit: ook een stuk plastic met de woorden ‘zwanger 3+’ (waar ‘3’ eigenlijk ‘5 weken’ betekent, want je krijgt twee hele weken cadeau, en ik ben al zo slecht in wiskunde)) en het gevoel dat er iets aan de gang was in mijn lichaam.

De enige bron van informatie, de enige aan wie ik kon vragen: ‘is dit normaal??’ was Google.

Dat gaat dan als volgt:

  • Ik google ‘zeven weken zwanger stekende pijn linksonder’.
  • Wat ik hoop te vinden: een superbetrouwbare artsenwebsite waar staat: ‘Ben je zeven weken zwanger en heb je een stekende pijn linksonder in je buik? Geen zorgen! Helemaal normaal. Dat is de dinges die naar de dinges beweegt. Dat gebeurt altijd in week zeven. Sterker nog: als je het niet hebt, is het zelfs vrij abnormaal! Ha!’
  • Wat ik vind: een zwangerschapsforum. Met een onderwerp dat ergens in 2009 is aangemaakt met PRECIES de titel ‘zeven weken zwanger stekende pijn linksonder’. Hé! denk ik. Dat is toevallig. Iemand heeft dit ook! Ik klik op het onderwerp. Ik lees, ik lees en ik lees. En ik word he-le-maal gek.
  • Want degene die het onderwerp heeft aangemaakt, krijgt nou niet bepaald bemoedigende reacties. ‘Jeetje, DelanoIsOnsWondertje (fictieve naam), dat klinkt niet goed!’ schrijft TrotseMoeder1996. ‘Bel anders vk!’ (vk staat voor verloskundige, op fora vliegen de afkortingen je om de oren). ‘Ja, vk bellen hoor. Voelt het als ongipijn?’ vraagt iemand anders (seriously? ‘ongipijn’? zeggen die vrouwen ook ‘ik ben ongi’ iedere maand??). En dan volgt er nog een reactie. Daisy88 breekt in: ‘Lieve DelanoIsOnsWondertje, ik had een jaar geleden precies hetzelfde in week 7. Dit was voor mij helaas het begin van mijn mk’ (‘mk’ staat voor miskraam). ‘Ik wil je niet bang maken hoor, maar ik zou zsm vk bellen.’ En dan nog een reactie van weer iemand anders. ‘Steke aan 1 kant is vaak teken van bbm! Me 1e zwangersschap had ik dit!!1’. (bbm staat voor ‘buitenbaarmoederlijke zwangerschap’).
  • Ik raak in paniek. Vriend vraagt wat er in godsnaam aan de hand is. Ik leg het uit. ‘Waar heb je dit dan gelezen?’ vraagt hij. ‘Op… *snik*…Babybrabbels *snik* punt NL *snik*!’ Vriend rolt nog net niet met ogen en probeert uit te leggen dat dit niet een heel erg betrouwbare bron is.

In een preek met als belangrijkste boodschap ‘hou op met googlen’ vertelde de verloskundige me dat je je relativeringsvermogen kwijtraakt als je zwanger bent. Je neemt alles voor waar aan en kunt jezelf helemaal gek maken. Zelf zat ze toen ze zwanger was ‘anoniem’ op zwangerschapsyoga (niemand wist dat ze verloskundige was) en haar mond viel open van wat de ervaren moeders de nieuwe moeders allemaal wijsmaakten. Ze verkondigden dingen als absolute waarheid die gewoonweg niet waar waren. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar je moet dat soort dingen niet zomaar aannemen. Ook zei ze dat het afstruinen van fora, op zoek naar klachten en symptomen, niet helpt bij het vormen van je eigen moederinstinct. Je moet zelf doorkrijgen hoe het bij jou werkt, wat bij jouw lichaam hoort en wanneer het daarvan afwijkt. Dat lukt niet als je jezelf constant vergelijkt met anderen.

Conclusie: laat het los. Vertrouw op je eigen lichaam. Er gebeurt nogal wat in je lijf die eerste maanden. Steken, krampen, een vreemd ‘trekkend’ gevoel in je buik, knallende koppijn, duizeligheid, bloedverlies: het kan allemaal. En als je het niet vertrouwt: níét googlen. Wacht het af. Of bel de vk. (En voor degenen die op mijn site kwamen omdat ze ‘zeven weken zwanger stekende pijn linksonder’ googleden: maak een kruik, ga even liggen, haal adem, stop met janken en Ga In Godsnaam Van Het Internet Af).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.