Ik ben zelf geen baby

Juni 2016

Newsflash: ik krijg een baby, maar ik ben zelf geen baby. Echt niet. Ik ben een volwassen vrouw.

Ik zie daarom niet helemaal in waarom het nodig is mij te benaderen als een peuter. Het hoeft niet superserieus natuurlijk. Een baby krijgen is vet leuk. Maar het kan allemaal wat minder infantiel.

Neem de nieuwsbrief ‘Berichtje uit je buik’. In een van de eerste tienduizend folders die ik kreeg bij de verloskundige stond dat het leuk was je in te schrijven. Ondanks de achterlijke naam, besloot ik dat te doen. En ik heb me tot nu toe nog niet uitgeschreven want er zit iedere week een fantastisch filmpje bij van hoe je baby er nu uit ziet en ik smul van de ervaringsverhalen en handige info. Alleen… dat taalgebruik!

‘Beste Elsbeth, Je kindje vermaakt zich prima en wil je weer graag wat vertellen! Lees snel zijn of haar berichtje,’ begint de brief iedere week. En dan vervolgens een bericht als: ‘Deze week ben ik hard gegroeid! Ik heb inmiddels oortjes en met 30 gram voel ik me een hele Piet! ’ Of ‘Mmm, ik vond het lekker toen je laatst die appel at. Ik weet dat omdat ik sinds kort smaken herken.’

Beste Berichtjeuitjebuik. Doe. Even. Normaal.

Dit is leuk voor een kinderboek over zwangerschap, maar het is toch niet normaal om tegen volwassen vrouwen zo’n toontje aan te slaan? Nogmaals, deze nieuwsbrief is echt een aanrader, maar dat kan toch ook op een (vrolijke!) informatieve toon, gericht op volwassenen?

De reden hiervoor is natuurlijk de aanname dat zwangere vrouwen week zijn. Wat in zekere zin ook zo is. Als ik babysokjes zie denk ik ook: aaaaaah, kijk dan! (Dat dacht ik voordat ik zwanger was ook al trouwens). Het is prima om daar op in te spelen als babysokjesfabrikant, maar in de communicatie naar zwangeren vind ik dat je toch echt even in je achterhoofd moet houden dat je te maken hebt met (voor het grootste deel) weldenkende, volwassen individuen.

Hou het vooral vrolijk, luchtig en gezellig. Maar doe niet alsof ik drie ben. Hou op met de verkleinwoorden en gebruik af en toe een woord van meer dan twee lettergrepen.

Tot zover. Dan ga ik nu weer online naar babysokjes en rompertjes kijken (aaah, zo lieeeeef!!!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.