Wat zet je op een geboortekaartje?

Augustus 2016

Schrijven is schrappen. Less is more. Ik vind dat dat ook geldt voor een geboortekaartje. Met het ontwerp bemoei ik me niet, dat doet mijn (ontwerper-)vriend. De tekst, daar ben ik weer van natuurlijk. Er hangen altijd wel een stuk of tien geboortekaartjes op de koelkast hier en ieder kaartje heeft zo zijn vaste elementen. Wat zet je op je kaartje? Waarom wel of niet? En wat vind ik zelf?

De naam, aankondiging en de datum

Oké de naam moet erop. Het belangrijkste onderdeel. Soms staat er nog iets boven. Een zinnetje als: Hij is er! Ze is er! Hoera, ze is er! Blij en gelukkig! Of: Dolblij zijn wij met de geboorte van onze zoon en ons broertje…. Of: Wij zijn compleet! Welkom op de wereld…. Soms staat er in kleiner lettertype een tweede of derde naam en de achternaam. Omdat wij niet getrouwd zijn, vind ik het wel belangrijk dat mensen weten dat-ie Babyboy (werktitel!) Hoekstra heet. Dus ik moet nog even uitvogelen waar ‘Hoekstra’ dan komt. Er direct achter, of onder de voornaam. Een zinnetje boven de naam vind ik zelf niet nodig. De datum wil ik er uiteraard wel op. Ik denk gewoon als ‘6 november 2016’ (werkdatum!) zonder ‘geboren op’.

Van wie is-ie eigenlijk?

Ik denk dat er bij ons gewoon Jelmar Hoekstra en Elsbeth Witt komt te staan, gevolgd door het adres. Al zie ik dat de meeste mensen toch ‘dochtertje van’,  ‘zoon van’ ervoor zetten. Vind ik zelf niet nodig. Als er al andere kinderen zijn, zet je die er natuurlijk wel op.

Een gedichtje of korte tekst

Soms staat er iets waaruit blijkt dat er een langgekoesterde wens in vervulling is gegaan of dat de zwangerschap of de weg naar de zwangerschap lastig was. Dat ga ik hier niet citeren van mijn verzameling kaartjes, want dat is best persoonlijk en ik vind dat erg ontroerend om te lezen. Als je één gevoel hebt dat heel duidelijk overheerst, bijvoorbeeld dat het echt een wonder is dat hij/zij er is, dan kan ik me voorstellen dat je dat erbij wilt zetten. Of het kan ook iets vrolijks zijn als ‘De wereld ligt aan je voeten…’ of een schattig gedichtje. Superleuk, maar ik vind dat zelf niet nodig. Ik kan zo geen songtekst / dichtregel bedenken of zelf iets verzinnen wat ik erop wil zetten.

De cijfers

Tijdstip, gewicht, centimeters. Tja. Om eerlijk te zijn: ik vind het niet nodig en niet zo interessant. Puur persoonlijk!

Kom snel kijken! (Of juist niet?)

En dan een heet hangijzer. Zeg je iets over bezoek? Ik vind van die standaard zinnetjes in dichtvorm heel suf (sorry…). ‘Laat even weten als je een beschuitje wilt komen eten’ zal ik nooit op een kaartje zetten. Ook ga ik ‘moeder en zoon rusten van 13 tot 16’ er niet opzetten, want jezus, weet ik veel wanneer ik en Babyboy wel of niet rusten. Ik ging er eigenlijk vanuit dat ik nooit meer rust heb, laat staan iedere dag van 13 tot 16.

Zelf vind ik zinnetjes als ‘Laat even weten als je wilt langskomen’ gevolgd door een telefoonnummer compleet overbodig. Ten eerste vind ik dat telefoonnummers overbodig zijn. Iedereen heeft ons nummer. Zo niet, dan val je ook niet in de categorie ‘kraambezoek’ (ja, sorry hoor). Ten tweede, was ik dus van mening dat het compleet logisch is dat je laat weten als je wilt langskomen. Ik bedoel, wie komt er tegenwoordig nou zomaar spontaan aanwaaien bij iemand? Maar toen ik net op twitter vroeg of het nodig was om erop te zetten dat mensen moeten bellen / appen, kreeg ik toch wel erg veel reacties van mensen die zeiden: zet het er maar op!

Want blijkbaar zijn er dus wél spontane aanwaaiers waar je de eerste weken (misschien?) totaal niet op zit te wachten. Ik kan me dat niet voorstellen. Zelfs mijn directe familie en schoonfamilie (die, even voor alle duidelijkheid, áltijd welkom zijn) zal altijd vragen of het uitkomt. Al was het maar omdat ze niet om de hoek wonen.

Meer tips via twitter: stel een bezoekuur in en laat weten dat het ’s avonds niet uitkomt. Dus toch rusttijden aanhouden? Maar de vraag is, zet je dat al op je kaartje?

Op Twitter ook reacties van mensen die er duidelijk op hadden gezet dat ze de eerste weken gewoon even met de familie wilden zijn en dat dat niet altijd werd gewaardeerd. Kan erg hard overkomen natuurlijk… Zelf heb ik hier een kaartje van een vriendin waar op staat: ‘We vieren de komst van XXX op DATUM’. Een kraamfeest dus. Ze ging ervanuit dat mensen dan níét eerder zouden langskomen, maar… dat deden mensen toch. Op een ander kaartje staat ‘Kom snel kijken!’ Juist weer een uitnodiging om wel de eerste weken al langs te komen?

Ik vind het goed fatsoen dat ik een vers bevallen vriendin bij wie ik graag op bezoek wil, even app (meestal pas na een paar weken!): ‘wanneer komt het uit?’ De reacties variëren van: ‘Euh… vanmiddag?’ tot: ‘Over een paar weken ben ik daar denk ik aan toe’. Allemaal prima, het is jóúw kraamtijd. En ik kan me voorstellen dat je ook pas in zo’n appje zet dat het bijvoorbeeld ’s avonds niet uitkomt, of tussen 10 en 14 niet en niet al op een kaartje.

Nou, de conclusie: ik was van plan om er alleen heel groot de naam op te zetten, gevolgd door de datum en ons adres.

Maar… nu twijfel ik toch over telefoonnummers en ‘laat even weten als je langs wilt komen…’

Wat vinden jullie? En hoe hebben jullie het gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.