Het plastic lawaaispeelgoed

Nu de zoon in staat is om spullen te verplaatsen is onze huiskamer een ontplofte chaos van gekleurd plastic en ik moet eerlijk zeggen: ik ben dol op het gekleurde plastic. Vooral als het geluid maakt. Natuurlijk hebben we ook verantwoord speelgoed en speelt hij daar ook heus wel mee. Stapelbekers, kartonnen stapelblokken, Duplo, een wiebelplank (een nep wobbelboard), een houten xylofoon en honderd kartonnen boekjes (met en zonder geluid): hij kan zich er uren mee vermaken. Maar wat we ook hebben: plastic lawaaispeelgoed.

En ik hou van ons plastic lawaaispeelgoed. Ja, het is irritant als alles tegelijk aan staat of als ik op de fiets, in de supermarkt, overal eigenlijk altijd ‘Ik ben krokodil Koen wat wil je doen’ of ‘Ik ben een kleine groene schildpad met vier vriendjes op mijn rug’ in mijn hoofd heb. Maar zo heel irritant is het nou ook weer niet. Een goede oplossing is om de helft van al het speelgoed apart te zetten (in een doos op zijn slaapkamer) en één keer per maand of zo alles om te ruilen. Een andere oplossing is om af en toe een paar dingen uit te zetten.

Het eerste lawaaiding was een kraamcadeau: Bob de Bulldozer (een van de Toet-Toetauto’s). Het was zo mooi om te zien hoe de zoon reageerde op geluid en muziek. De zachte kubussen en rammelaars van de eerste maanden zijn hartstikke leuk, maar daar kon hij natuurlijk niet echt wat mee. Het moment dat hij merkte dat er muziek uit iets kwam en dat hij dat ook nog eens zelf kon aan zetten door er op te drukken was zo gaaf voor hem. Schaterlachen en dansen… hij vond het echt geweldig en ik daardoor ook.

Dus nu zit ik volop in de wereld van de Toet-Toetauto’s en Zoef-Zoefdieren. Er zijn ook garages en banen waar je ze op kunt zetten, maar wij hebben alleen de losse beesten. Ze hebben een heel breed repertoire aan liedjes en zinnetjes. We waren een keer bij mijn schoonouders in Friesland en toen zei Krokodil Koen ineens ‘Het bos is fantastisch!’ en dat had-ie dus nog nooit gezegd. En heeft hij daarna ook nooit meer gezegd (zit er gps in die dingen? Zegt Koen dit alleen in Friesland??). Het is sindsdien een beetje mijn hobby om zo op de knopjes op de onderkant te drukken dat die dingen iets zeggen wat ik nog nooit heb gehoord. (We moeten echt snel zo’n baan kopen want dan zeggen ze natuurlijk nog veel meer). Naast Bob de Bulldozer en Krokodil Koen hebben we Charlie Cheetah, Petra Paard en Simone Schaap (Simone is niet zo leuk helaas, arm schaap). En nog een paar andere dingen met knopjes en liedjes.

Ik had van tevoren helemaal niet bedacht wat voor soort speelgoed ik zou kopen voor de zoon. Ik zag weleens op foto’s van dat prachtige houten spul dat ook nog eens leuk in je interieur staat, maar nu ik zie hoe hij reageert op geluid en muziek, vind ik het alleen maar leuk als het plastic lawaaidingen zijn. Ik kijk per periode waar hij behoefte aan heeft en wat hij leuk vindt. Binnenkort is dat vast Lego of Kapla of een treinbaan. Maar nu zijn het dingen met knopjes die lawaai maken en dan liever niet mijn telefoon of een afstandsbediening. Lawaaispeelgoed dus. En ja, er zit bpa, pvc en weet ik wat nog meer allemaal in plastic. Weet ik. Zoals bij alles met de zoon, volg ik ook hier mijn eigen gevoel. (En dat zegt dat dit absoluut niet in de winkel zou liggen als wetenschappelijk bewezen was dat je er ziek van werd).

Als iemand nog een tip heeft voor een leuk Zoef-Zoefdier of andere reeks gezellig lawaaispeelgoed: let me know. (En als V-Tech mij wil sponsoren: hoi! Er zijn toch zeker 20 mensen die mijn blogs lezen iedere keer dus ik ben jullie momfluencer hoor).

Je kunt je inschrijven en een mailtje ontvangen bij een nieuwe blog:


 

12 thoughts on “Het plastic lawaaispeelgoed

 1. Charlie Cheetah, ja dat is mijn naam. Ik jaag en ik ren, ik weet dat ik de snelste ben.

  Ik vind ze geweldig en het liefst spaar ik ze allemaal.

 2. Ken je ook de Vrolijke Vriendjes (ook v-tech) al? Zijn naast alle auto’s en dieren ook een hit hier. Vooral Levi’s met z’n step.

 3. Ik takel alle auto’s op. Met de sterke haak op mijn dak. Bel me en ik kom er aan! Toet toet kijk mij eens gaan!

  Groet,
  Tim Takelwagen

  1. Werken werken iedere dag, met een lach, ik vind het fijn aan het werk te zijn!
   groetjes terug,
   Bob de Bulldozer

 4. Volgens mij al gezegd maar vrolijke vriendjes zijn echt heel leuk. En ook echt geschikt voor die leeftijd. Als je bijv het kasteel hebt gaan de vriendjes als ze naast elkaar staan ook nog met elkaar communiceren. Echt heel leuk.

 5. Kai de kiepwagen dat ben ik, met een lach ga ik aan de slag!

  Keer op keer weer een succesnummer voor Gijs als-ie bij opa (m’n vader) is, die dit autootje heeft. En inderdaad, bizar veel liedjes en teksten komen eruit! “Krrggg. Kai, we hebben je nodig op de bouwplaats. Krrggg.”

 6. Ik ben Vick Vorkheftruck, werken in een magazijn vind ik fijn. Ik ben klein en sterk, met mijn vork doe ik al het zware werk.
  Bij ons waren de toet-toet auto’s geen succes. Ons zoontje heet Vik, dus dit was een cadeautje. 🙂

 7. Haha ook weer zo’n mooie column en ook weer herkenbaar! Bij ons maakte het toet toet autootje ook een keer een ander geluid op locatie (zou maar zo Friesland geweest kunnen zijn ;)). Moeten we toch eens vragen aan V Tech. Misschien krijgen we wel een doos vol testspeelgoed vol licht en geluid. Kom ik ik ieder geval de zomervakantie door 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.